kuchnia włoska Kraków rynek

Kraków- nie jedynie zabytki, jakkolwiek również wspaniała kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie jedynie Wawel i piękne zabytki – to też sztuka kulinarna i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy chodzi o dania i lokalne produkty.

prawdziwa włoska pizza w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych produktów. Kraków słynie przede wszystkim z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyśmienitych regionalnych produktów – turyści zwykle wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go też reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej legendarnym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kim-jestesmy/nasza-historia/   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy szukają innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich są w stanie o dużo poprawniej zapoznać Kraków i jego okolice.